perjantai 18. lokakuuta 2013

Viikon resepti: Kasvissosekeitto

Mietin laitanko tämän viikon reseptiksi eilen leipomani pullat vaiko kenties toissapäiväisen sosekeiton, joka onnistui paremmin kuin koskaan ennen. Ja päädyin sosekeittoon, koska täältä voin käydä vaklaamassa, miten tein sen viimeksi. :P Sosekeittojen reseptejähän löytyy netistä pilvin pimein, joten päädyin nyt soveltamaan itse noiden määrien ja ainesten kanssa, ja tällä kertaa soveltaminen tuotti hyvän tuloksen.



Juuressosekeitto (2 annosta)

500 gr juureksia (minulla tällä kertaa 200 gr perunaa ja 300 gr porkkanaa)
1 pieni sipuli
loraus oliiviöljyä
1 kasvisliemikuutio
1,5 dl ruokakermaa
1 tl persiljaa

Kuori ja pilko juurekset ja silppua sipuli.
Kuullota sipulia oliiviöljyssä, kunnes sipuli muuttuu läpikuultavaksi.
Lisää juurekset ja freesaa hetken.
Lisää juuresten päälle vettä niin, että ne peittyvät reilusti. Lisää kasvisliemikuutio.
Keitä, kunnes juurekset on kypsiä.
Jos vettä on kattilassa paljon, ota hieman talteen, mutta muuten heitä koko keitto blenderiin ja sekoita tasaiseksi. Vaihtoehtoisesti voit käyttää myös sauvasekoitinta. HUOM! Jos käytät blenderiä, pidä sekoittamisen ajan kannesta TIUKASTI kiinni. Ei ole nimittäin edes yksi kerta, kun keittiöni on ollut ihanissa sosekeittotahroissa, kun en ole epähuomiossa muistanut puiristaa kantta tarpeeksi tiukasti kiinni.
Kun keitto on sekaisin, lisää mukaan kerma sekä persilja, ja kiehauta.
Tarjoa haluamiesi lisukkeiden kanssa. Tässä kohtaa voi olla luova, itseltä löytyi creme fraichen jämät, joten käytin sitä ja paahdettua sipulia. Tähän sopii myös esim. paahdetut pinjansiemenet, krutongit, smetana.. You name it!

2 kommenttia:

  1. Sosekeitot ovat niin hyviä! Jään odottamaan pullaohjettasi. En ole yhtään pullaihmisiä ja olenkin tehnyt pullia vain kerran elämässäni ellei niitä kertoja lasketa mukaan kun sisko on leiponut ja olen katsonut vierestä. Nuo ainokaiset pullat onnistuivat aika huonosti, liikaa kanelia ja liian vähän sokeria, yyh, vaikka noudatin ohjetta orjallisesti. Josko reseptissä olikin vika eikä minussa. ;)

    VastaaPoista
  2. Se on aika usein reseptistä kiinni. Täytyy laittaa sitten vaikka ne pullat ensi viikolla. Minäkään en noita pullia kovin usein tee (edellisestä kerrasta on tainnut vierähtää jo yli 6 vuotta, hups!), joten en mikään ekspertti ole suinkaan. Mutta jopa minun äitini, joka kyllä hanskaa pullantekemisen vaikka unissaan, kehui noita tuotoksiani, joten reseptin täytyi olla hyvä, koska tekijällä ei varsinaista pullapeukaloa juurikaan ole. :D

    VastaaPoista