perjantai 25. lokakuuta 2013

Anonyymi vauva

Kun lähdin tätä blogia kirjoittamaan, minulle oli päivänselvää se, että tekisin sen ainakin näin alussa anonyymina. Onhan  raskauden yrittäminen sellainen asia, minkä ihmiset haluavat yleensä usein ongelmienkin pelossa salata puolitutuilta. Ei ole mukavaa hehkuttaa yritystään kaikille vain havaitakseen, ettei vielä vuodenkaan päästä ole piirtynyt toista viivaa tikkuun.

Minun tai ainakin mahdollisen tulevan lapseni anonyymius jatkuu kuitenkin luultavasti myös mahdollisen raskautumisen jälkeen. Syy tähän johtuu yllättäen paremmasta puoliskostani. Mieheni suhtautuu joskus mielestäni jopa turhankin vainoharhaisesti internetin tietoturvaongelmiin, eikä häntä löydä vielä tänä päivänäkään esim. Facebookista tai muustakaan sosiaalisen median sovelluksista. Hän ei tykkää, että laitan Facebookiin kuvia, joissa hän näkyy eikä hän myöskään mielellään rekisteröidy omalla nimellään mihinkään palveluihin, jos se ei ole ihan välttämätöntä. Tähän saakka tämä asia on ollut minulle kohtalaisen yhdentekevää, saahan hän päättää itse, mitä haluaa internetissä tehdä ja mitä ei. Nyt olemme kuitenkin tekemässä lasta yhdessä, ja hänellä on toisena vanhempana sananvaltaa myös tulevan lapsemme näkymiseen internetissä.

Mieheni haluaa, että en laita lapseni kuvia tänne blogiin tai Facebookiini. Hänen mielestään lapsi saa isoksi kasvettuaan sitten itse päättää näkyvyydestään internetissä. Monet  muut ihmiset laittavat surutta lastensa kuvia blogeihin ja Facebookiin. Itse ymmärrän molemmat näkökulmat. Jokainen vanhempi ja huoltaja tekee itse valinnan lapsensa tekemisistä. Jos vanhempi haluaa laittaa lapsen kuvan nettiin, se hänelle sallittakoon. Kyseessä ei kuitenkaan ole lasta vahingoittava teko.

Ymmärrän kuitenkin myös mieheni kannan tähän asiaan. Entä jos lapseni ei haluakaan isoksi kasvettuaan, että hänen vauvakuviaan on netti väärällään? Jo se taas on hänestä mukavaa, voi hän itse julkaista haluamiaan lapsuuskuvia netissä. Itse tykkään kovasti katsella muiden vauvakuvia blogeista, mutta aion kunnoittaa mieheni toivetta tässä asiassa. Ehkä itse joskus raotan omalta osaltani tuntemattomuuden verhoa, mutta lapseni kasvokuvia ei tässä blogissa luultavasti nähdä koskaan.

Loppuun vielä pikaisesti kuulumisia. Olemme tänä viikonloppuna anoppilassa ja omilla vanhemmillani käymässä, jee! Vielä ei ole kummoisiakaan oireita ollut, mutta vastahan tässä ollaan dpo 6 tai jotain sinnepäin. Tämä odottelu on kyllä ihan tuskaa. Mutta enää viikko ja yksi päivä jäljellä testipäivään!!

Mahtavaa viikonloppua teille!

3 kommenttia:

 1. Minun mieheni on osittain hyvin samanlainen. Hän on pikkasen antanut periksi, mutta yhdessä vaiheessa en saanut laittaa facebookiin kuvia, joissa hän esiintyy. Mies myös usein muistuttelee, etten saisi kertoa naamakirjassa, jos olemme esim. toisella puolella Suomea. Ymmärrän sen kyllä, vaikka kaverina onkin vain oikeasti tuttuja, niin jonkun kaverin kaveri voikin ottaa tilanteesta vaarin, jos kuulee reissusta ja niin on meidän elektroniikka "paremmissa" käsissä. Mietin itsekin omassa blogissani itseni esittelyä pitkään juuri siltä kantilta, että kun ei ole enää anonyymi, niin ei voi kaikista asioista puhua enää niin vapaasti.

  Arvostan siis päätöstäsi kyllä todella! :)

  VastaaPoista
 2. Kuulostaa, kuin puhuisit minun miehestäni. Itse olen myös päättänyt, ettei kasvokuvia mahdollisesta lapsestamme laiteta nettiin, juurikin siitä syystä, että lapsen pitää itse saada päättää millainen hänen digitaalinen jalanjälkensä on. Tämä on myös miehen tiukka linja. Olen kyllä myös päättänyt, etten facebookissa aio mainita koko raskaudesta, ihan vain siksi, että minua ärsyttää koko facebook. Blogini on foorumini tässä asiassa. :)

  VastaaPoista
 3. Kiva kuulla, että muillakin on sama tilanne ja ajatukset tästä! Juuri tuo vapaa kertominen asioista on minullekin tärkeää, samoin kuin lapsen yksityisyyden suojeleminen. Pystyn kyllä sitten näyttämään lapseni kuvia kyllästymiseen asti kaikille sukulaisille ja tuttaville, keitä asia kiinnostaa. Tuntemattomille mahdollinen tuleva vauvani on kuitenkin vaan yksi pallopää muiden joukossa. :D

  VastaaPoista