torstai 24. lokakuuta 2013

Viikon resepti: Korvapuustit

Yleisön pyynnöstä laitan nyt niiden edellisviikkoisten pullien resepin tänne. En tosiaan ole mikään pullataituri, edellisen kerran pullia tein joskus vuosikausia sitten, mutta nämä onnistuivat silti hyvin, johtuen mahtavasta reseptistä, jonka löysin Kinuskikissan sivuilta. Näiden korvapuustien taika piilee fariinisokerissa, joka antaa täytteelle ihanan mehevän maun. Muokkasin reseptiä hieman omanlaisekseni, joten minun reseptini tulee tässä:

Korvapuustit

Pullataikina:
5 dl kevytmaitoa
1 pkt hiivaa
2 dl sokeria
1,5 rkl kardemummaa
2 tl suolaa
1 muna
200 gr pehmeää voita tai margariinia
n. 14 dl jauhoja

Täyte:
150-175 gr pehmeää voita tai margariinia
2 dl fariinisokeria
runsaasti kanelia

Päälle:
1 muna voiteluun
halutessasi raesokeria

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi, ja murusta joukkoon hiiva. Sekoittele, kunnes hiiva on lähestulkoon luennut nesteeseen. Sekoita joukkoon sokeri, kardemumma, suola ja muna. Ala sekoitella joukkoon jauhoja vähittäin lisäten. Kun n. litra jauhoja on lisätty, sekoita joukkoon pehmeä rasva. Jos rasva on kovin kylmää, voit lämmittää sitä hieman mikrossa, mutta älä annan mennä sulaksi asti. Huomioithan, että jauhojen määrä voi vaihdella riippuen siitä, miten tiiviisti se on pakkautunut mittaan. Parasta siis mennä jauhon kanssa ns. näppituntumalla. Pullataikinan tulisi olla pehmeää ja jäädä pinnasta hieman tahmeaksi, älä siis lisää jauhoja liikaa! Kohota valmista taikinaa n. 45 min vedottomassa paikassa.

Kun taikina on kohonnut, voit kumota sen työtasolle. Jaa taikina kahteen osaan, ja laita toinen vielä sivuun tässä vaiheessa. Vaivaa toisesta puolikkaasta kevyesti ilmakuplat pois, ja kaulitse se n. vajaan metrin mittaiseksi suorakulmioksi. Itse tykkään pullista, joissa on monta kierrosta, joten kaulin taikinan aika ohueksi. Seuraavaksi levitä taikinalevyn päälle puolet pehmeästä rasvasta. Tämän jälkeen ripottele päälle vielä desilitra fariinisokeria ja kanelia oman maun mukaan. Itse tykkään aika kanelisista pullista, joten ripottelin sitä runsaasti. Sitten rullaa taikinalevy rullaksi pitkän sivun mukaisesti. Edessäsi pitäisi nyt olla seuraavan oloinen taikinakäärme:
Nyt voit leikata rullasta haluamasi muotoisia pullia. Itse leikkasin perinteisen viuhkan mallisia, mutta myös suoralla leikkauksella aikaansaadun rullat onnistuvat ihan yhtälailla. Pellillä pullat näyttivät tältä:
Kuten pullien ulkonäöstä voi huomata, en siis ole mikään professionaalin tasoinen pullamaakari. Nyt pullia voi kohottaa vielä 10 minuuttia, ennen kuin ne voitelee munalla ja paistaa 200 asteessa. Paistoaika riippuu vähän uunista, mutta n. 8-10 minuuttia pitäisi riittää. Seuraa kuitenkin pullia, jos ne ovat alhaalta kovin vaaleita, ne eivät ole vielä valmiita. Kypsät tekeleeni näyttivät tältä:

Ja sitten eikun pullakahveilemaan! Minä pakastin suurimman osan noista pullista, joten nyt on ollut kiva syödä kotona tehtyä kahvipullaa useampanakin päivänä.

1 kommentti: