keskiviikko 15. tammikuuta 2014

Voi hormonit sentään

Tänään on neuvolan ajanlaskun mukaan viikkoja kasassa 6+2, mutta tuntuu, kuin aikaa olisi mennyt enemmänkin. Oikeasti, tuntuu hurjalta, että eihän siitä mun plussasta ole kuin reilu viikko, mutta niin paljon on ehtinyt tapahtua tässä välissä. Ekan viikon aikana kärsin vatsan sekaisuudesta ja tästä johtuvasta pahoinvoinnista. Pahoinvointi tuntui keskittyvän aamupäiviin, mutta mielestäni sillä ei ollut juurikaan tekemistä syömistiheyden kanssa. Nyt vatsa ei ole ole ollut pariin päivään sekaisin (koputetaan täällä kiivaasti puuta), mutta olen syömisten suhteen huomattavasti tarkempi. Tuntuu, että on kokoajan nälkä, ja ruokaa on saatava mielellään HETI, kun tuntuu siltä. Onneksi olen kuitenkin välttynyt pahoinvoinnilta nyt ja tunnen itseni huomattavasti energisemmäksi kuin vielä viime viikolla.

Pelkään vaan lihomista tämän jatkuvan syömisen seurauksena. Olen siis ihan normaalipainoinen, mutta eilenkin söin pelkästään yhden kuuden tunnin työpäivän aikana kaksi eväsleipää (joissa molemmissa siis kahden leipäsiivun välissä juustoa, makkaraa ja salaattia) sekä annoksen makaroonilaatikkoa. Veikkaan, että tämänhetkinen päivittäinen ruokavalioni sisältää energiaa ainakin 500 kaloria enemmän kuin sen pitäisi. Mutta en valita. Parempi tämä kuin pahoinvointi.

Syömisen lisäksi tissini ovat kipeytyneet, juhuu! Minulle tämä on tärkeä oire, sillä pahoinvoinnin loppuminen on herättänyt minussa epäilyitä siitä, onko kaikki kohdussa hyvin. Mutta ainakin siis tissien mukaan there's definitely something going on. Puskurini eivät ole vielä kasvaneet oikeestaan yhtään, mutta ei harmita, kyllä ne vielä ehtii.

Mutta ne mielialat. Viime viikolla, plussauspäivänä itkin jollekin koskettavalle mainokselle ja mietin, että ei tämä mielialojen heittely nyt niin kauheaa ole. Myöhemmin olen kuitenkin saanut kokea sen, kuinka voin helposti siirtyä täysin normaalista olotilasta ihan hillittömän vitutuksen kautta herkistyneeseen itkuun ja lopulta seesteiseen mielenrauhaan jota seuraa vimmainen tarve siivota ja järjestellä paikkoja. Ja jota seuraa vaipuminen masennuksen alhoon. Siis wtf? Tuntuu, että mun mielialoilla ei ole mitään järkeä, eikä ne edes riipu päivästä. Samaan päivään mahtuu vaikka mitä ja toisaalta joku päivä saattaa olla ihan normi olotilojen suhteen.

Tällä hetkellä (huom. tämä saattaa vaihtua 5 minuutin kuluttua) olen kuitenkin ihan onnellinen ja tyytyväinen tähän raskauteen. Välillä tietenkin tulee näitä "apua, mihin olen ryhtynyt, olen tuominnut itseni ikuiseen vauvahelvettiin"-oloja, mutta yritän tiedostaa, että ne ovat hormonien aikaansaannosta. Tätä päätöstä on oikeasti harkittu ja uskon tietäväni suunnilleen, mitä kaikkea raskauden jälkeen voi olla odotettavissa. Ja tiedän siinä pärjääväni, onhan minulla tukena rakas mieheni ja perheeni. <3

4 kommenttia:

 1. Raskaus on niin ristiriitainen siitä, että sikiö ei tarvitse sen enempää ruokaa kuin äiti normaalisti syö (muistaakseni se oli että viimeisellä kolmanneksella yksi välipala enemmän) mut sitten on koko ajan kamala nälkä! :D Kannattaa vaan panostaa että kun syö niin syö mahdollisimman terveellistä ja täyttävää :) mulla noita raskauskiloja hulahti ekasta tosi paljon ja kyllä siinä teki mieli itteensä potkia persuksille kun ne ei jäänytkään kaikki ylläriylläri synnärille :D onnee vielä plussasta ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mulla on onneks sillä tavalla, että kaikki herkut ja epäterveelliset jutut lähinnä ällöttää, joten syöty ruoka on hyvin terveellistä, vaikka sitä onkin paljon. Saa sitten nähdä, miten käy, kun normaali suklaanhimo astuu taas kuvioihin ekan kolmanneksen jälkeen. :D

   Poista
 2. Mulle neuvolatäti sanoi, että saan syödä mitä tahdon, jos on pahoinvointia. Tärkeämpää on se, että saan jotain alas ja jaksan, kuin se, että tulisi pari kiloa painoa ekalla kolmanneksella. Toki en nyt ole kaikkia herkkuja syönyt, mitä on tehnyt mieli. :) Itsekin söin jouluna töissä 1-2 tunnin välein jotain välipaloja (esim. banaani, pillimehu, mehukeitto, jogurtti, viili....). Ihan oikeasti hain repullisen evästä kaupasta aamuisin mukaan. :D Itsekin varmaan syön mainitsemasi verran kuuden tunnin aikana, itseasiassa kolme kertaa. :)

  Kuitenkin nyt maanantaina neuvolalääkärissä ekan neuvolan jälkeen (väliä noin 4 viikkoa) ei paino ollut noussut grammaakaan. Tiedän, että varmasti olen syönyt enemmän, kuin normaalisti. Mutta kaippa olen sen jollain tavalla kuluttanutkin.

  Painoa tulee joka tapauksessa raskauden aikana ainakin se 10 kg, mutta syö vain hyvällä omalla tunnolla terveellisiä välipaloja aina, kun heikko olo yllättää. :) Mieluummin tosiaan se pari kg kuin pahoinvointi ja en usko, että kovin helposti ylimääräisiä kiloja saa, jos syö nälkätuntemusten mukaan normikotiruokaa.

  Itse olen ollut hyvinkin seesteinen ja iloinen lähiaikoina, mutta kyyneleitä valuu harvase päivä, kun katsoo esim. ultrakuvaa.... :,)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että sulla on mennyt raskaus niin hyvin! Mulla nämä olotilat ja oireet tuntuu vaihtelevan päivittäin ja sama on tuon nälän kanssa. Joinain päivinä on koko ajan nälkä ja joinain pystyy syömään lähes normaalisti. Mut joo, eipä se munkaan paino nyt niin radikaalisti ollut muuttunut, kun viikonloppuna itseni punnitsin, joten ei tämä syöminen nyt vielä ainakaan onneksi painossa näy. :)

   Poista