keskiviikko 29. tammikuuta 2014

Sillä sipuli? Kiitos ei.

Jotkut lukijoistani saattavat muistaa, kuinka vuoden alussa tein lupauksen siitä, että kokeilisin uutta reseptiä vuoden jokaisella viikolla ja postailisin niitä tänne blogiin sitten. Noh, tämä lupaus lähti ihan vahvoin aikomuksin liikkeelle, mutta raskauden tullessa kuvioihin jokin muuttui. En nimittäin kykene enää sietämään lainkaan sipulia. Tämä tuli ilmi varsin vahvasti Sipulisen kesäkurpitsa-tomaattivuoan reseptin myötä, jota kokeilin ja jonka tökkimistä kovasti ihmettelin. Olihan kyseessä perusaineksiltaan varsin toimiva ja herkullinen resepti. Pian kuitenkin huomasin, että sipulisten ruokien lämmittäminen ja etenkin astioiden tiskaaminen ja biojätteiden käsittely muuttui ihan mahdottomaksi. Nyt tätä kirjoittaessa jo sipulin ajatteleminenkin saa kuvotuksen nousemaan pintaan.

Noh, mikäs ongelma tässä sitten on, saattaa joku ihmetellä? Miksi en vaan tee ruokaa sipulittomilla resepteillä? Ongelmana on vaan se, että sipuli on ruoanlaitossa perusraaka-aine ja se kuuluu niin moneen ruokaan ja reseptiin, että sipulittomuus todellakin karsii vaihtoehtoja rankalla kädellä. Lisäksi sipuli on mun mielestä monessa ruoassa sellainen must-have mauste, josta todella pidän (normaalioloissa) joten tämä on todellakin vaatinut multa asenteiden muuttamista ruoanlaiton suhteen. Olen toki tehnyt ihan perusruokia sipulittomina versioina, mutta koen, että niiden reseptien laittaminen tänne olisi vähän tyhmää, kun se sipuli kuitenkin kuuluu olennaisena osana niihin ruokiin, ja mielestäni sipulin poisjättäminen vesittää sen ruoan. Mietin esimerkiksi lihapullien tekemistä tässä yhtenä päivänä, mutta ajatus sipulittomista lihapullista kuulostaa juuri niin kuvottavalta kuin ajatus sipulillisistakin, joten ajattelin jättää ne lihapullat odottamaan makuaistini normalisoitumista.

Tuleeko lukijoilleni mieleen mitään sipulittomia reseptejä, joita voisin kokeilla? Tuntuu, että olen nyt ns. vierailla vesillä ruoanlaiton suhteen, joten vinkit ovat hyvin tervetulleita.

Loppuun vielä kuva tuosta Sipulisesta kesäkurpitsa-tomaattivuoasta, jos joku sitä haluaa tämän erittäin houkuttelevan myyntipuheen perusteella kokeilla. Ei vaan, tämä on oikeasti varmasti todella hyvää, vaikka olenkin tällä hetkellä makuaistivammaisena jäävi tuota toteamaan omakätisesti.


4 kommenttia:

 1. Minulle tämä on jotenkin outoa, että ruoka vaatii sipulia. Minun isäni ei ole koskaan voinut sietää sipulia, joten meidän perheessä tehtiin kaikki ruuat ilman sipulia ja valkosipulia. Itse kyllä niistä molemmista pidän, mutta en jotenkin osaa käyttää ruoanlaitossa, mies kyllä sitten käyttää ruokaa tehdessään. Mielestäni sipulin voi kyllä korvata muilla mausteilla! :D Kerran ihmettelin, kun eräässä makaroonilaatikossa oli sipulia. Eihän se nyt sinne kuulu! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Nämäkin ovat niitä tottumuskysymyksiä. Meillä on taas aina käytetty sipulia lähes jokaisessa liharuoassa ja itselleni esim. sipulittomasta makaroonilaatikosta vain tuntuu puuttuvan jotain. Mutta tosiaan, eihän se sipuli ole mikään ihan välttämätön juttu. Nyt vaan pitää totuttautua tekemään tietyt ruoat ilman sipulia ja ihan syötäviä ne silti ovat.

   Poista
 2. Hahhahah, minulla myös on raskauden aikana ehdottomasti suurin inhokki ollut sipuli. Itse asiassa klikkasin blogiisi ihan tuon otsikon perusteella :D

  Nyt loppuraskaudesta siedän sitä juuri ja juuri, mutta varsinkin raaka sipuli ällöttää vielä hieman. Paistettu menee jotenkuten. Joskus viikolla 18 oksensin ravintolassa, kun olin unohtanut tilata ruokani ilman sipulia. Nam nam!

  Olen vaan jättänyt ruuista kylmästi sipulin pois. En todellakaan vielä kykene leikkaamaan tai paistamaan sipulia, yök. Viikonloppuna teimme kanapataa, jonne mies pilkkoi ja paistoi sipulit :D Sen kyllä kestin, mutta pari kuukautta sitten olisin yökännyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että en ole ainoa raskauden aikaisen sipuliallergian kehittänyt ihminen. :D Harmi vaan, että just ravintoloissa ym. ruokapaikoissa on tosi monessa ruoassa sipulia. Mistä tulikin mieleeni, että täytyykin mainita tästä, kun menen seuraavaksi omille tai miehen vanhemmille syömään. Ettei tarvitse sitten turhaan nieleskellä sipulin takia.

   Poista