keskiviikko 18. kesäkuuta 2014

Raskausdiabeetikon murheetOn taas vierähtänyt tovi siitä, kun viimeksi tänne kirjoitin. Monenlaista on kuitenkin ehtinyt tapahtua, ja tästä niistä nyt pikakertaus:

Ensinnäkin, unohtakaa kaikki mitä tuossa aikaisemmin sanoin sokerirasitukseen valmentautumisesta. Ainakaan jos haluatte hyvät tulokset testistä. Mun sokeriarvoista kaksi jälkimmäistä ylitti sallitut rajat ja mulla on nyt diagnosoitu raskausdiabetes. Paastoarvo oli ihan ok 5.0, mutta keskimmäinen, tunti sokeriliemen juomisen jälkeen otettu näyte oli 10.3, kun saisi olla maksimissaan 10,0. Kolmas, kaksi tuntia juomisen jälkeen otettu arvo olikin sitten 12,0 kun tuon verensokerin olis pitänyt tippua arvoon 8,6.

Nyt maanantaina käväisin siis neuvolassa hakemassa verensokerimittarin ja mittailen arvojani nyt neljä kertaa päivässä kuuden viikon ajan. Tähän saakka arvot ovat olleet kotimittauksessa ok ja täytyy toivoa, että tämä linja jatkuu. Hieman huolettaa jo etukäteen nuo juhannuksen notkuvat pöydät, mutta eiköhän niistäkin selvitä.

Jäin miettimään, edesauttiko vääränlainen valmistautuminen huonon tuloksen saamista tuossa sokeritestissä? Tankkasin tosiaan koko testiä edeltävän viikon kaikenlaista hiilaripitoista ja vedin vielä edellisenä iltana ison pizzan huiviini. Tästä johtuen en edes ollut kovin nälkäinen testiin mennessäni. Mietin sitten, että voiko tämä aiheuttaa sen, että haima ei eritä tarpeeksi sokeria kun elimistö ei sitä kyseisellä hetkellä tarvitsekaan? Olen nimittäin havainnut, että verensokerini on sitä matalampi tunti syömisen jälkeen, mitä nälkäisempi olen ollut ennen syömistä. Eli elimistö ilmeisesti ottaa sokerit talteen aika hanakasti verestä, jos kokee niitä tarvitsevansa. Noh, enpä tiedä, nämä ovat tällaisen maallikon pohdintoja, voi olla, että olen täysin väärässäkin näissä.

Joka tapauksessa, nyt ollaan sitten dieetillä ja nälkä on jokapäiväinen kumppanini. :D RaDi-ruokavalioon kuuluu siis olennaisena osana nopeiden hiilareiden välttäminen, usein syöminen ja raskaiden aterioiden välttäminen. Leivistä saisi syödä mielellään tummaa kokojyväleipää ja vähentää pitäisi pastan, riisin ja perunan määrää (n. 1 desi/ateria). Ajattelin postailla tänne muutamia vähähiilarisia ruokavaihtoehtoja, joita itse olen maistellut. Tässä on jonkin verran itsellekin opettelemista, sillä olen kyllä normaalioloissa varsinainen hiilarihiiri. ja näiden sopivien annosmäärien kanssa olen joutunut kyllä lujille. Päivän haastavin sokerimittaus on nimenomaan aamupalan jälkeinen mittaus, se kun tuppaa nousemaan helposti lähelle noita rajoja, kun syö pelkkää leipää. Olenkin miettinyt, että alkaisin tekemään jotain munakasta tms. proteiinipitoisempaa, joka hieman tasapainottaisi tuota verensokeria aamuisin.

Muuta lähiaikoina tapahtunutta:

Ostettiin tosiaan vaunuiksi ne Teutonian Cosmot. Niistä tulossa tänne blogiin myös jonkinlaista etukäteisfiilistelyä jahka saan testattua niitä vielä anoppilan maastossa. Ajattelin kylmästi ulkoiluttaa muutamaa tietosanakirjaa testiksi, joten toivottavasti kukaan tuttu ei tule vastaan ja halua vilkaista vaunujen kyytiläistä. :D

Kaverin häät, joissa siis olin kaasona, sujuvat hienosti. Sain ostettua niihin huimaa viikkoa etukäteen sellaisen sopivan mekon ihan tavallisesta juhlapukuliikkeestä. Raskaana olevalle sopivan tuosta mekosta teki selässä ollut joustorypytys ja empirelinjainen malli. Ehkäpä siitäkin on vielä joskus kuvaa tulossa. Itse hääjuhla oli morsiamen puolesta niin hyvin suunniteltu, että minun ei onneksi tarvinnut isommin stressailla. Jossain vaiheessa iltaa huomasin kuitenkin, että ei sitä jaksa näin raskaana ollessa juhlia ja säntäillä ihan entiseen tapaan kuitenkaan. Onneksi mulla oli apulaisia esim. täyttelemässä juomatiskiä yms. Ja jaksoin jopa tanssia muutaman biisin, vaikka jossain vaiheessa korkkareissa puristuneet jalat kyllä huusivatkin hoosiannaa niin, että loppuilta sujui korrektisti paljain jaloin.

3 kommenttia:

 1. Kirjoittelin itsekin juuri verensokereista, miten sattuikin :) Mulla vaan ongelma on päinvastainen eli matalat sokerit... Luulen, että sun sokerirasitusta edeltävä pitsa ym. tankkaus on saattanut vaikuttaa sokereihin. Mittasin itse viitenä päivänä sokereita ja huomasin, että viikonlopun paastoarvot olivat hiukan korkeammat (kun tuli syötyä myös esim pitsaa ja hiukan suklaata illalla). En tiedä kyllä voisiko se vaikuttaa myös myöhempiin arvoihin..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla taas just se paastoarvo oli ainut, mikä ei ollut koholla. Joten sen puolesta pizzan ei olis pitänyt aiheuttaa mitään ongelmaa. Noh, täytyy kokeilla tämän testiviikon jälkeen, kuinka noi sokerit reagoi hieman hiilaripitoisempaan syömiseen. Ja onhan se munkin kohdalla niin, että sukurasitusta löytyy kyllä sekä äidin että isän puolelta, joten senkin puolesta noita sokereita kannattais varoa. Mutta oon huomannut, että liiallisten hiilareiden välttely on kyllä auttanut tosi hyvin, eikä nuo proteiinipitoisemmat ruoat ole nostaneet verensokereita juuri paastoarvoja korkeammalle.

   Mulla on myöskin ollut nuorempana ongelmaa ennemminkin liian alhaisen verensokerin kanssa, mutta nyt on tilanne näköjään toisin päin. :D

   Poista
 2. Harmi tuota radia. Itseäni ei edes testeihin laitettu, kun oli ikä ja lähtöpaino siinä rajoilla. Mää en millään selviäisi tuosta ruokavaliosta... Tai pakkohan se olisi, jos tuo radi selviäisi. Tsemppiä ruokahommiin. Itse olen sellaiseksi sokerihiireksi muuttunut nyt ihan yhtäkkiä, että olisi kyllä kova paikka. Nimim. ensin saunaan limun kanssa ja sitten vähän lettuja mansikkahillolla!

  VastaaPoista