torstai 20. helmikuuta 2014

Kommentointi blogeissa

Olen innokas blogien lukija. Harvemmin kuitenkaan jaksan lukea kommentteja, mutta viime aikoina olen kunnostautunut silläkin saralla. Ja suoraan sanoen ihmettelen sitä, millaisia kommentteja etenkin suositummat blogit saavat. Monesti saa lukea ihan suoraan sanottuna kamalia kommentteja joissa ilkeillään blogin kirjoittajalle. Itse en ole tällaiseen omassa blogissani törmännyt, ja siitä olen erittäin iloinen (ja koputan puuta varmuuden varalta).

Minun on hyvin vaikea ymmärtää tällaista kommentointia. Eri mieltä saa toki olla, mutta mikä saa niin monen ihmisen olemaan tarkoituksellisen ilkeä ja pahoittamaan bloginkirjoittajan mielen? Myönnän, että en minäkään varauksettomasti kaikesta tykkää. On jopa joitain blogeja, joiden lukemisen olen lopettanut, koska en ole enää jaksanut lukea blogin kirjoituksia. Ymmärrän siis sen, että jotkut blogistit ärsyttävät ja kaikkien blogikirjoitusten kanssa ei tarvitse olla samaa mieltä. Sen sijaan sitä en ymmärrä, miksi tämä tuntuu antavan joillekin perusteen kommentoida ilkeästi. Jos ei tykkää, voi siirtyä eteenpäin lukemaan muita blogeja, mutta miksi turhaan pahoittaa blogin kirjoittajan mieli? Tuleeko tästä jollekin itselle hyvä mieli?

Ilkeily blogeissa ei aina ole niin läpinäkyvää. Usein huomaa ovelasti piilotettuja loukkauksia, jotka eivät ole suoranaista haukkumista, mutta kätkevät ikävän piikin. Jos blogin kirjoittaja kertoo vaikka leikkaavansa huonokuntoiset hiuksensa lyhyemmäksi, joku älykkö saattaa kommentoida vaikka tyyliin "Vihdoinkin! Oon jo pitkään katsellut kauhulla sun hiusten huonoa kuntoa." Miksi näin? Miksei voi vaan sanoa, että "Hieno homma! Huonokuntoisiin hiuksiin ei oikein auta muu kuin leikkaus." tms. Asiat voi sanoa monella tavalla, ja olisi oikeasti hyvä, että ihmiset miettisivät miltä itsestä tuntuisi saada vastaavanlainen kommentti.

Toinen kommenttilaji, johon törmää etenkin näissä mammablogeissa, on "hyvää" tarkoittavat neuvot. Joskus blogaajat tietysti kysyvät neuvoja ongelmiinsa lukijoilta, ja silloin niitä on ihan ok antaa. Monesti joutuu kuitenkin lukemaan ihmeellisiä mielipiteitä bloginpitäjän tavasta tehdä jotain asioita. Edelleen, miksi näin? Olen lukenut esimerkiksi joitain ihan älyttömiä kommentteja vaikka siitä, kuinka blogin pitäjä poseeraa väärin jossain asukuvissa tai valituksia siitä, kun bloginpitäjä ei hymyile kuvissa. Entä sitten? Pitäisikö bloginpitäjän lakata tekemästä jotain juttua vaan siksi, että yksi lukija olisi tyytyväinen? Ymmärtäisin tämän vielä, jos kyseessä olis joku oikeasti haitallinen juttu, mutta kun yleensä nämä tuppaavat olemaan juuri edellisen esimerkin tasoisia juttuja.

Itse olen pitänyt tiukan linjan kommenteissani. Jos minulla ei ole positiivista asiaa, en kommentoi. Toki saatan joskus esittää mielipiteeni jostain asiasta (yleensä jos sitä kysytään), mutta se ei koskaan ole blogin pitäjän persoonaan tai hänen tekemisiinsä käyvää. Sen sijaan olen joskus kommentoinut näille ilkeiden kommenttien kirjoittajille hyvinkin kärkkäästi. Joskus vaan kiehahtaa yli tämmöiset.

3 kommenttia:

  1. Olen myös pohtinut samaa asiaa. Ja järkyttyneenä lukenut muiden blogien kommentteja... Itse olen tainnut saada vain yhden piikittelevän kommentin. En ymmärrä ihmisiä jotka haluavat tarkoituksella ilkeillä bloggaajille. Miksi heidän pitää sitten lukea niitä blogeja jos ne ärsyttävät? Ehkä se on vain liian helppoa, jos anonyyminä kommentointi on sallittu :/

    VastaaPoista
  2. Itsekään ei voi muutakuin koputtaa puuta että omassa blogissa on ollut erittäin mukavia kommentoijia, mutta itsekin lukenut muiden blogeista inhottavia juttuja :( Ja aina anonyymien sanomina, ikinä inhottavat jutut ei oo kivoja, mutta itse ainakin arvostaisin jos olisi pokkaa laittaa edes omalla nimellä se kommentti eikä piiloutua anonyymeyden taakse. Mutta joo, tää nykyelämä tekee niin helpoksi semmosen että voi laukoo mitä vaan missä vaan, ja trolleja riittää.

    VastaaPoista
  3. Joo, anonyymithan näitä juttuja eniten laittaa. Välillä tuntuu, että onko näillä ihmisillä jotenkin niin paha olla, että sitä tarvitsee purkaa sitten johonkin. Ja mikäs sen parempi kohde, kuin elämästään avoimesti kertova blogisti. No, en tiedä onko kyseessä ihmisten omat ongelmat vai vaan huonotapainen kiusaaminen, mutta jotenkin toivoisin, että nämä ihmiset itse tajuaisivat sanojensa vaikutukset.

    VastaaPoista