maanantai 17. maaliskuuta 2014

Neuvolakuulumisia ja sekoilua vaunuviidakossa

Edellisen ja tämän kirjoituksen väliin mahtui neuvolakäynti, siitä siis pari sanaa. Tämän kertainen toinen neuvola oli neuvolalääkärin aika. Ensin menin omalle neuvolahoitajalle, joka nopeasti kätilöharjoittelijaa samalla opastaen mittasi minulta verenpaineet ja painon. Painoa oli muuten tullut edellisestä kerrasta vaan pari kiloa, mitä pidän aika hyvänä juttuna, sillä sen verran paljon tuossa pahoinvoinnin pahimpina hetkinä tuli puputettua kaikenlaista pahoinvoinnin poissapitämiseksi. Tavoitteena on, että painonnousu olisi vielä vähemmän seuraavalla neuvolakäynnillä. Yhteensä kun tuota painoa on kertynyt tämän raskauden aikana jo 6 kiloa, mikä on kyllä luvattoman paljon näille viikoille, kun painoa ei vielä pitäisi olla kertynyt välttämättä yhtään ylimääräistä!

Anyway, eksyin taas aiheesta, eli siitä neuvolasta. Tämän pikatsekin jälkeen minut passitettiin odottamaan takaisin aulaan lääkärin vapautumista. Lääkäri tsekkasi vauvan sydänäänet, teki sisätukimuksen ja tarkisti kohdunsuun, joka oli kuulemma siisti. Vauvan sydän löi kovaa tahtia, ja neuvolakorttiin lääkäri mittasi sykkeen olevan 150 bpm. Voi ihanuutta!

Meidän kaupunki on ennen tarjonnut ensisynnyttäjille kolme lääkäritsekkiä, mutta nykyään tämä on supistettu kahteen käyntiin, jos kaikki on muutoin ok. Eli jos mitään ihmeellistä ei tapahdu, seuraavan kerran näen lääkärin n. kuukautta ennen laskettua aikaa. Hui! Seuraava neuvola-aika on kuitenkin kuukauden päästä, ja sen pitäisi olla ilmeisesti tätä pikakäyntiä perusteellisempi juttu taas vaihteeksi.

Sitten tuosta vaunu-asiasta. Olen nyt pikkuhiljaa alkanut jo katsella millaisissa vaunuissa meidän pientä sitten syksyllä lykittäisiin. Tuntuu kuitenkin, että olen täysin ulalla tässä asiassa, eikä nettikään juuri auta. En oikeasti tiedä, tulenko olemaan sellainen äiti, joka arvostaa suunnattomasti vaunujen näppäryyttä esimerkiksi ostoskeskuksessa sompaillessa vaiko pikemminkin sellainen, joka tykkää lykkiä tasaisesti meneviä taisteluvaunuja monen kilometrin lenkkejä loskassa. Toisaalta ajatus kääntyvistä etupyöristä houkuttaa, mutta pelkään että jos ostan noi ketterät cityvaunut, niin kiroan itseni alimpaan helvettiin, kun ne eivät liikukaan kivasti lumessa. Ja sama toisin päin. Toisaalta olen tottunut kääntymättömiin etupyöriin niillä muutamilla kerroilla, kun olen jonkun vieraan muksua niillä lykkinyt päiväuniaikaan, mutta onhan tuo ihan eri asia, jos tarvitsee jatkuvasti kuljettaa jotain kymmenkiloista jötkälettä + vaunuja ja olla jatkuvasti kampeamassa etupyöriä ylös kaupan kapeilla käytävillä ja kaupungin kapeilla jalkakäytävillä..

Ja tämä pyörien liikkuvuus on vaan yksi asia. Ehdottomasti haluan siis yhdistelmät, mutta millaisella kopalla? Kovaan taitaa mahtua paremmin, mutta sen säilöminen on hankalaa. Entäs aisa sitten? Teleskooppi ja kääntyvä aisa ovat hyödyllisiä julkisissa, mutta heittoaisa on mielestäni kyllä yliveto ratkaisu. Onko se kuitenkaan niin tärkeä, että olen valmis hylkäämään muuten kivat vaunut sen puuttumisen takia? Vaunujen kokoontaittaumismekanismi on myöskin tärkeää, etenkin jos aikoo kuljettaa vaunuja autossa. Samoin tärkeäksi ominaisuudeksi muodostuu koko. Pienet vaunut mahtuvat kivemmin niin sinne Toyotan takaluukkuun kuin julkisiin kulkuvälineisiinkin, mutta toisaalta ne voivat tuntua hieman rimpuloilta käytössä.

Noh, jos edellisistä ominaisuuksista pääsee jonkunmoiseen selvyyteen, muodostuu ongelmaksi merkin valinta. Kun joku sanoo omistavansa Emmaljungan Duo Edge Combit ja toinen taas vaikka Vikingit, en oikeasti tiedä, mitä eroa noissa on. Mielestäni olisi mahtavaa, jos jossain olis joku ultimate vaunusivusto, jossa voisi valita ne ominaisuudet, mitä vaunuilta haluaa, ja katsoa sitten, mihin kaikkiin eri valmistajien vaunumalleihin nämä vaatimuksen sopivat. Ja sitten mennä kauppaan tämän listan kanssa testaamaan, mitkä tuntuu parhaimmalta juuri itselle.

Minulle ongelmallisen tästä vaunuvalinnasta tekee vielä se, että olen ajatellut hankkia vaunut käytettynä. Joten se, että löydän sopivat vaunut, ei vielä tarkoita sitä, että joku ne minulle haluaisi tästä lähiseudulta myydä. Vielä jotkut halppisvaunut voisin uutena ostaakin, mutta voin sanoa, että tämän äitylin takapuoli ei kestä ostaa yli tonnin vaunuja, jota esim. Emmaljunga ja Bugaboo kaupittelevat.

Voi siis olla, että päädyn johonkin ihan muuhun, kuin olen ajatellut, mutta tässä nyt näitä ensiajatuksia tänne vaunuviidakkoon eksyneeltä. Toivottavasti siis löydän jonkinlaiset kärrit, joilla voin sitten pientä kuljettaa uuden äidin ylpeydellä pitkin syksyistä kaupunkiamme.

14 kommenttia:

  1. Ihan varmasti löydät hyvät vaunut, ei epäilystäkään! Käytettyinä löytyy ihan järjettömät määrät huippukuntoisia kärryjä, joten uskon vakaasti että teillekin parhaiten sopivat löytyy kyllä. Kannattaa käytettyjä ostettaessa kuitenkin pyrkiä paikalle katsomaan vaunujen kunto ennen ostopäätöstä! Kankaat kannattaa käydä huolella läpi ja katsoa rungon mekanismien ja jarrun toimivuus :) Ja kysyä vaikka moneenkin kertaan vaunujen säilytyksestä!

    Facebookissa ainakin Emmaljunga-kirppiksellä vaunut vaihtavat tiuhaan omistajaa, ja siellä on myyntipalsta muunkin merkkisille vaunuille. Omaan silmääni suurin osa hinnoista on ollut oikein järkeviä. Ja se on palsta, josta saa mielettömästi hyviä vinkkejä ja neuvoja vaunuasioissa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, ajattelin juuri tämän vuoksi ostaa tästä meidän läheltä vaunut, että niitä pääsee näkemään etukäteen. Tarkoituksena olis kuitenkin hommata jotkut aika uudehkot vaunut, eikä mitään 90-luvun perintökaluja. Toi Emmaljunga-kirppis vaikuttaa kyllä hyvältä, etenkin jos päädyn kyseisen puljun vaunuihin. Täytyisi tosiaan käydä ensin vaunukaupassa kokeilemassa, mitkä olis ne omimman tuntuiset vaunut.

      Poista
  2. Voikun joku fiksu tekisikin tämän ehdottamasi sivun/sovelluksen sopivista vaunuista. Olis kyllä kehittämisen arvoinen. Hyvin yleinen on tämä ongelma, on niin isot valikoimat. Hintaakin on monessa vaunussa ihan liikaa. Se pettymyksen tunne on kauheata kun maksat itsesi kipeäksi huonoista vaunuista. Emmaljungat ovat kyllä kokemukseni mukaan hyvin kestävät ja hyvää tekoa, mutta minkä hintasia. huhhu... Kannatta käydä liikkeissä lykkimässä eri vaihtoehtoja, siinä huomaa eroja ja tarpeita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuon mun idean saa kyllä ilomielin varastaa, jos joku haluaisi helpottaa meidän tulevien äityleiden elämää. :D Etukäteen täytyis tosiaan mennä noita vaunuja lykkimään, onneksi tässä lähellä on useampikin lastentavarakauppa, niin voi sitten kaikkien tarjonnan käydä rauhassa läpi.

      Poista
  3. Itseasiassa tuosta liikkeessälykkimisestä vielä. On sitten täysin eri tuntuista kokeilla vaunuja tyhjinä liikkeen tasaisella betonilattialla, kuin oikeasti alkutalven loskassa työnnellä 8kg lasta. Siinä on oikeasti valovuoden ero. Jos mahdollista, nappaa jonkun tutun muksu testiajelukierrokselle mukaan, saa parempaa osviittaa siitä, miten vaunut käyttäytyvät lastattuina :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä ajattelin ratkaista tämän ottamalla mukaan muutaman kilon painosta tietokirjoja tuosta hyllystä, kun tutuilta ei oikein pieniä lapsia löydy. :D Niin saa ainakin painosta jotain ideaa.

      Poista
  4. Mä ostin vuosi sitten raskaana ollessa rattaat ilman sen kummempaa tietoa niistä..tai siis en tiennyt ees että jotain kääntyviä etupyöriä on! :D Ostin siis käytetyt Brion uudehkot yhdistelmät. Ja oon ollut tyytyväinen. Kulkevat hyvin maastossa ja kaupungissakin. On siis neljä isoa ilmakumirengasta. Kaverin kanssa lenkkeiltiin talvella ja hän kirosi alimpaan helvettiin noi kääntyvät etupyörät ..
    Lisäks noi on olleet hyvät päikkärikäytössä. Kannattaa seurata esim. Torista vaunuja,koska FB:n merkkikirppiksillä ihmiset tietävät vaunujen arvon ja mun mielestä pyytävät ylihintaa. Omat vaunut oli Torista ja sain ne melkein puolet halvemmalla ku mitä muut möi samanlaisia...
    Niin ja kauppa-ja kaupunkireissuille meillä on Gracon matkarattaat,joihin sai turvakaukalon suoraan,oli tosi kätevä! Matkarattaat kulkee auton peräkontissa aina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkeistä! Noista kääntyvistä etupyöristä olen kuullut paljon pahaa, mutta myös paljon hyvää. Ehkä pitäis vaan tehdä niin, että ostais tuollaiset perusvaunut lenkkeilyyn ja sitten matkarattaat auton takakontissa pidettäviksi. Noh, saa nähdä mihin päädyn. :)

      Poista
  5. Ainakin moneen Emmaljungaan on mahdollisuus vaihtaa talvisin kääntyvätpyörät isoihin pyöriin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämän minäkin havaitsin Emmaljungan sivuilla pyöriessäni. Olisi kyllä kätsyä, että saisi molempien pyörien edut itselle.

      Poista
  6. Olisi kyllä varsin huikea sivusto tuollainen mitä ehdotit! Me kun tarvittais sellainen haastava yhdistelmä, joka menee tosi pieneen tilaan kuljetuksessa (koira vie autossa melkosen kolon), mutta joita pystyy lykkimään täällä semimaalla, jossa teitä aurataan joskus ja jouluna. Tuntuu, että sellaisia on haastava varmaan löytää. Ihan hirveästi en ole vielä jaksanut ajatellakaan. Täytyy tosiaan lähteä liikkeeseen kyseleen suosituksia. :) Tsemppiä etsintään, käytettyjä mekin havitellaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tsempeistä! Joo, en minäkään ole vielä ehtinyt kunnolla miettiä mitään vaihtotehtoja tms, kun tuntuu, että turhaannun heti alkutekijöihin, kun yritän ruveta miettimään noita ominaisuuksia.

      Poista
  7. Meilläkin oli iso ongelma se, että millaiset vaunut ostaa ja uudet vai vanhat. Ite olin kuullut todella hyviä käyttökokemuksia etenkin Emmaljungan vaunuista, jotka siis uutena maksavat juuri sen reilu 1000e ja itsekään en sellaista summaa raaski laittaa vaunuihin, kuitenkin ovat suht vähän aikaa käytössä. Suosittelen katsomaan tori.fi. Löysimme sieltä hyvässä kunnossa olevat Emmaljungan vaunut, jotka siis toimivat myöhemmin myös rattaina. Hintaa vaunuilla oli 330e, eli ei mun mielestä kovin paha, koska olivat siihen hintaan nähden hyvässä kunnossa. :)

    Jos haluat kurkata niin mun blogista löydät vaunupostauksen

    http://kaksiviivaaa.blogspot.fi/ , postaus Hankintoja osa 2

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä! Olenkin miettinyt, että Torissa saattaisi olla hyviä vaihtoehtoja, joten katsastan varmaan niiden valikoimaa astetta tiheämmin tässä lähiaikoina.

      Poista